Servicii radiologie interventionala

Tehnica de interventie in scopuri de diagnostic sau terapeutice controlata vizual prin intermediul unei aparaturi de imagerie medicala.

Radiologia interventionala permite – sub control vizual ecografic sau radiologic – punctiile si biopsiile organelor profunde, drenarea abceselor. tratamentul anumitor hernii discale din regiunea lombara prin nucleoliza enzimatica (injectarea unei enzime in discul vertebral) sau prin fragmentarea percutanata, tratamentul unor cancere prin perfuzie locala de antimitotice (medicamente anticanceroase), punand la adapost restul organismului fata de efectele nedorite, ori neurochirurgia stereotaxica sunt alte exemple de radiologie interventionala.  Radiologia vasculara interventionala comporta mai multe tehnici. Obliterarea unui vas prin intermediul unor particule solide sau al unui cheag sangvin poarta numele de embolizare. Ea este utilizata pentru a provoca oprirea unei sangerari consecutive unei leziuni sau pentru diminuarea abundentei unei hemoragii in cursul unei interventii chirurgicale. Ea mai este folosita pentru a face sa regreseze o leziune vasculara (anevrism). In alte cazuri, imaginea permite sa se controleze introducerea in vase dupa obliterarea acestora – a unor sonde dotate la extremitatea lor cu echipament care este ales in functie de patologia care urmeaza a fi tratata: balonas detasabil pentru a umple punga formata de un vas fragilizat (anevrism), sau un balonas nedetasabil pentru a dilata local o artera ingustata: filtru in forma de “umbrela” pus in vena cava inferioara pentru a proteja plamanii de riscul unei embolii.

Cum se efectueaza angioplastia carotidiana?

Se introduce la nivelul coapsei drepte (fosa iliaca dreapta) prin anestezie locala un cateter cu care se navigheaza sub ghidaj radioscopic pana la nivelul arterelor carotidiene. Aici se injecteaza substanta de contrast pe baza de iod si se observa daca sunt stenoze (ingustari). Daca se gasesc stenoze, se patrunde prin acestea cu un ghid subtire, se amplaseaza un filtru de protectie antiembolie in scopul de a proteja creierul in cazul dizlocarii unei placi de aterom, se traveseaza stenoza cu un stent EV3 autoexpandabil care se fixeaza de-a lungul stenozei carotidiene. Prin aceasta interventie se restabileste fluxul sangvin spre creier si se elimina riscul unui AVC.

Stentul mentine artera deschisa si scade riscul ca aceasta sa se ingusteze din nou. Angioplastia carotidiana cu montare de filtru antiembolie si stent activ farmacologic EV3 poate fi utilizata atunci cand metodele chirurgicale traditionale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Vertebroplastia

Tratamentul percutan al vertebrei tasate

Vertebroplastia este metoda prin care este consolidat corpul vertebral afectat prin injectarea unui ciment special, aceasta interventie minim invaziva scapandu-va de chinurile osteoporozei. In cele peste 90% din cazurile in care osteoporoza prin pierderea de calciu duce la tasarea vertebrelor, preponderent in cazul femeilor aflate in proximitatea perioadei de menopauza, tasarea vertebrala este considerata un principiul de indicatie  pentru procedura de vertebroplastie.

Aceasta interventie mai este indicata si in cazurile hemangioamelor vertebrale (ghem vascular format in interiorul corpului vertebral), a mielomului multiplu sau a metastazelor osteolitice la nivelul coloanei vertebrale.

Nucleoplastia

Nucleoplastia este cea mai noua solutie de tratarea herniei de disc. Interventia este una minim invaziva si se desfasoara sub anestezie locala, fara taieturi, fara sa necesite o recuperare indelungata, fara spitalizare si fara alte complicatii.

Nucleoplastia este o interventie in care medicul face o punctie in masa musculara pana la nivelul intradiscal cu o sonda speciala de unica folosinta care dezintegreaza tesutul nucleului pulpos, la nivel molecular, prin radiofrecventa in prima faza, redandu-i consistenta prin coagulare, in a doua faza, aceasta presupune reducerea presiunii si pastrarea consistentei nucleului pulpos. Metoda minim invaziva se efectueaza ambulator astfel incat pacientul va parasi clinica chiar in ziua interventiei. In timpul procedurii de nucleoplastie pacientul este perfect constient, sta intins pe burta iar comunicarea dintre el si medic este permanenta, acesta relatand tot ce simte astfel incat interventia sa fie una de succes insa cel mai important ramane ghidajul radioscopic cu ajutorul sistemului performant de angiografie.

Este metoda de tratament pentru pacientul care sufera de o hernie de disc inchisa si in cazul caruia medicul specialist evalueza datele examenului clinic amanuntit, a examinarilor radiologice si de rezonanta magnetica (IRM) precum si lipsa de raspuns la tratamentele conservative, toate acestea in scopul luarii deciziei de efectuarea interventiei.

Embolizare Fibrom Uterin

Ce este embolizarea uterina?

Embolizarea uterina este o metoda noua, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Ea consta in astuparea vaselor de sange care alimenteaza fibroamele -arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbtia acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare. Embolizarea uterina se practica in lume din 2000.

In prezent se apreciaza ca peste 200.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica in intreaga lume. In Statele Unite se fac 15000 embolizari anual. Din anul 2008 Societatea Americana de Ginecologie a inclus embolizarea in linia 1 (de prima intentie) in terapia fibroamelor.

Cine poate beneficia de aceasta interventie?

Pentru orice metoda terapeutica exista o serie de indicatii si contraindicatii. In principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenta unei infectii pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicatii.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

  • femeile tinere cu fibromatoza uterina simptomatica si care doresc sa aiba copii.
  • femeile aflate in apropierea menopauzei cu fibroame unice sau multiple simptomatice
  • indiferent de varsta atunci cand se doreste un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesita anstezie generala sau transfuzii sangvine.

Cine hotaraste tipul de interventie?

In urma consultului ginecologic si a examenelor imagistice efectuate (ecografie sau rezonanta magnetica) ati fost diagnosticata cu fibrom uterin. Medicul dumneavoastra ginecolog este dator sa va explice care sunt optiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentara, terapie hormonala sau embolizare), sa va prezinte avantajele si dezavantajele fiecarei metode.

Cea mai folosita metoda terapeutica in Romania este histerectomia. Aceasta este o interventie chirurgicala majora care nu este lipsita de riscuri si care necesita un timp lung de recuperare. In urma operatiei nu mai este posibila sarcina. Alegerea modalitatii terapeutice trebuie sa tina seama in principal de dorintele dumneavoastra privind integritatea anatomica, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vietii dupa tratament.

Cine efectueaza interventia?

Spre deosebire de celelalte metode terapeutice, efectuate de medicul ginecolog, embolizarea uterina este efectuata de medicul specialist radiolog cu supraspecializare in radiologie interventionala. Acesta este persoana cea mai familiarizata cu tehnica de cateterizare supraselectiva si embolizare arteriala.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru embolizare?

Pentru interventie este obligatorie internarea in spital pentru 24 de ore. In dimineata investigatiei nu trebuie sa mancati nimic. Puteti bea putina apa. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca dupa interventie timp de 4 ore nu aveti voie sa indoiti mana de la nivelul cotului.

Este obligatoriu sa informati medicul angiografist daca sunteti alergica la orice substanta si in mod special la iod (ati mai facut vreo examinare cu substanta de contrast -urografie, histerosalpingografie, computer tomograf? Au existat reactii adverse?)

Cum decurge interventia, in ce consta?

Dupa sosirea in Laborator sunteti condusa de o asistenta in sala de angiografie. Aici sunteti asezata pe masa de angiografie. Asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, dupa care sunteti acoperita cu un camp steril. Medicul va face o anestezie locala cu xilina, urmata de punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 2 mm). In continuare medicul introduce prin teaca un cateter (tub subtire de plastic) si sub control radiologic, folosind si substanta de contrast iodata, ghideaza acest cateter prin vasele de sange pana la nivelul arterei uterine dreapta. Odata pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul. In tot acest timp dumneavoastra stati intinsa pe masa si nu simtiti nicio durere. Procedura se repeta pentru artera uterina de partea opusa. La sfarsitul interventiei se scoate teaca arteriala iar asistenta va apasa pe zona de punctie timp de 10 minute in scopul obtinerii hemostazei, dupa care se face un pansament compresiv. Acest pansament se tine pana a doua zi dimineata.

Este dureros?

Pentru anestezia locala se face o mica injectie cu xilina. Aceasta provoaca o senzatie de caldura locala care dureaza 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu simte nimic. La injectarea de substanta de contrast apare o senzatie de caldura in abdomen care dureaza foarte putin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa, cateva ore dupa interventie. Intensitatea durerii difera insa mult de la o pacienta la alta, de la o usoara jena pana la crampe abdominale uneori destul de intense. In astfel de cazuri se administreaza medicatie analgezica. Pentru confortul pacientei se pot administra substante analgezice de la inceputul interventiei. Trebuie inteles ca durerea post-embolizare este o manifestare normala, cu o durata de cateva ore dar care poate fi combatuta eficient prin medicatie adecvata.

Cat dureaza?

Durata medie a unei embolizari uterine este de 30 de minute. In aceasta perioada veti sta intinsa pe masa de angiografie. Este important sa nu stati incordata pentru ca altfel pot apare dureri de spate (date de pozitie), care dispar insa imediat dupa schimbarea pozitiei. Exista riscuri sau complicatii?

Embolizarea uterina este o procedura minim invaziva si sigura dar care, ca orice tratament medical, are si unele riscuri si posibile complicatii.

Cea mai frecventa complicatie este durerea ce apare postembolizare. Este o evolutie normala a interventiei si este combatuta cu medicamente analgezice.

O alta complicatie este formarea unui mic hematom la locul de punctie. Acesta nu necesita nici un tratament; o punga cu gheata aplicata local poate fi utila. Daca hematomul este mare se administreaza antibiotice si eventual se evacueaza hematomul.

Unele paciente pot face febra dupa interventie datorita procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicatia analgezica si antiinflamatoare administrata pentru controlul durerii este suficienta si pentru controlul temperaturii.

Daca febra apare la cateva zile dupa interventie ea trebuie atent urmarita pentru ca exista posibilitatea unei suprainfectii uterine. In acest caz este obligatoriu sa contactati medicul ginecolog.

Timp de cateva saptamani dupa embolizare este posibil sa mai existe unele sangerari vaginale, eventual insotite de eliminarea spontana a unor fragmente de fibrom.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?

In urma embolizarii uterine sangerarile uterine (principala acuza a pacientelor) inceteaza imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente si nu mai exista sangerari intre menstruatii. Celelalte simptome (senzatie de presiune in abdomen, urinatul.

Angioplastia carotidiana este o interventie pe arterele carotide, necesara atunci cand acestea sunt blocate de placa de aterom. In cazul in care arterele carotidiene sunt ingustate sau stenozate de placa de aterom simptomatologia variaza de la Atac Ischemic Tranzitor (AIT) pana la Atac Vascular Cerebral (AVC)

In cazul descoperirii in urma angiografiei carotidiene a unei stenoze a arterei carotide, se procedeaza la implantarea unui filtru de protectie antiembolie si montarea unui stent activ farmacologic (Drug Eluting Stent).

Consultatiile sunt oferite de:

mihai_jr_creteanu_radiologi
Dr. Mihai Creteanu Jr.
Medic specialist radiologie interventionala