Servicii cardiologie interventionala

Este o ramură a cardiologiei care se ocupă cu tratamentul intervențional al tulburărilor de ritm. Este o specializare complexă și grea solicitantă  și din punct de vedere fizic pentru că pe toată durata intervenției cardiologul trebuie să poarte un costum de plumb greu de cateva kg care să te protejeze de razele Roentgen.

Cardiologie interventionala este o simbioza intre cardiologia clasica si chirurgia cardiaca, cu beneficii imense pentru pacient. Medicul interventionist navigheaza prin arterele coronare si acolo unde se gaseste o stenoza, poate intervenii cu succes. In cardiologie metoda de referinta in diagnosticul bolii cardiace ischemice este coronarografia. Daca in timpul explorarii coronarografice se constata stenoze la nivelul arterelor coronare responsabile de simptomele pacientului este necesara efectuarea unei proceduri de revascularizare.

In cardiologie metoda de referinta in diagnosticul bolii cardiace ischemice este coronarografia

Ce este coronarografia?

Aceasta investigatie utilizeaza razele X si un produs de contrast pe baza de iod. Principiul sau este de a oferi unui medic cardiolog posibilitatea de a vizualiza arterele coronare prin opacifierea lor cu o substanta de contrast. Un cateter este introdus inauntrul vaselor de sange (aretra femurala) si deplasat pana in apropierea inimii unde este injectata substanta de contrast care se amesteca cu sangele : astfel sistemul de vascularizare a inimii devine vizibil (pe clisee radiologice datorita proprietatilor radio opace ale iodului).

Consultatiile sunt oferite de:

roberto_haret
Dr. Roberto Haret 
Medic specialist cardiologie interventionala

De ce se efectueaza coronarografia?

Coronarografia studiaza arterele coronare ale inimii in scopul de a:

 • Depista eventualele anomalii de circulatie sangvina la acest nivel datorate unor stenoze (ingustari) la nivelul arterelor corornare
 • Interveni pentru a dilata artera coronara afectata daca extista o stenoza sau obstructie

Aceasta investigatie este indicata cand se suspecteaza prezenta unui infarct de miocard sau angina pectorala , mai precis in caz de :

 • Durere toracica persistenta (vezi caracteristicile anginei pectorale)
 • Lipotimii, sincope (adica lesinuri, pierderi ale starii de constienta) la un pacient cu factori de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat, etc)
 • Electrocardiograma (ECG) anormala (modificari specifice bolii cardiace ischemice, aritmii)
 • Modificari specifice bolii cardiace ischemice la evaluarea prin ecografie cardiaca
 • In cadrul explorarii unei cardiomiopatii dilatative (situatie in care inima este diatata si este necesara identificarea cauzei)
 • Anomalii ale examenelor biologice (cresteri ale enzimelor cardiace sau ale troponinei)

Coronarografia cauta:

 • Un obstacol in calea curgerii normale a sangelui la nivelul arterei coronare: o ingustare (stenoza coronara) sau un cheag de sange (embol)
 • Precizeaza numarul, localizarea si severitatea leziunilor

Cum se deruleaza coronarografia?

Un medic cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala efectueaza investigatia. In timpul explorarii pacientul este intins pe spate. Se inregistreaza permanent ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Examenul de deruleaza in conditii sterile si sub anestezie locala. Cardiologul incepe prin a dezinfecta pielea la radacina coapsei si a efectua anestezia locala. Dupa ce zona este anesteriaza se introduce un cateter in artera femurala. Acest cateter este ulterior deplasat pana la originea arterelor coronare. Tot examenul se petrec sub control vizual pe un ecran. Ulterior se introduce substanta de contrast si astfel reteaua vasculara a inimii este vizulizata pe ecran.

Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si la locul de intepatura a aretrei femurale (la radacina coapsei) se comprima vasul si se fixeaza un pansament compresiv se pastreaza timp de 24 ore. Este necesara imobilizarea pe spate in pat timp de 24 ore. Astfel se evita sangerarile la locul de punctie a arterei femurale. In orele care urmeaza investigatiei puteti bea si manca normal.

Coronarografia este dureroasa?

Efectuarea anesteziei locala consta intr-o simpla intepatura urmata de punctia arterei femurale. Acesta este usor dezagreabila dar nu este dureroasa facandu-se sub anestezie locala.

In ce consta prepararea inaintea examenului?

In aceeasi zi:

 • Nu mancati dimineata, nu fumati, nu beti 6 ore inaintea investigatiei
 • Anumite medicamente pot fi oprite de catre medic cardiolog. In principiu va puteti lua tratmentul obsnuit.

Semnalati medicului:

 • Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi
 • Daca aveti alergie la iod sau sunteti cunoscut cu diverse alergii
 • Medicamentele pe care le luati

Care sunt riscurile?

Sunt rare si de cele mai multe ori minore:

 • Aparitia unui hematom la radacina coapsei
 • Reactie alergica la substanta de contrast.
 • Razele X sunt fara risc deoarece este o doza slaba.
 • Palpitatii (aritmii) sau lesinuri, infarct de miocard (1/10000).

In caz de durere in piept, febra sau lesin in zilele care urmeaza investigatei trebuie sa anuntati medicul.

 

Angioplastie Coronariana Percutanata Transluminala (PTCA)

 

Daca in timpul explorarii coronarografice se constata stenoze (ingustari) la nivelul arterelor coronare responsabile de simptomele pacientului este necesara efectuarea unei proceduri de revascularizare.

Angioplastia coronariana este o procedura care se efectueaza imediat sau la distanta de coronarografie dupa constatarea unor stenoze (ingustari) coronariene care nu mai permit trecerea unei cantitati suficiente de sange in aval.Angioplastia consta in dilatarea cu balon a arterei coronare la nivelul stenozei cu sau fara implantare destent coronarian (mica proteza vasculara care va mentine artera coronara dilatata). Odata efectuata angiplastia coronara fluxul de sange la nivelul arterei este restabilit la normal si astfel muschiul inimii este bine vascularizat. Procedura are succes imediat cu reusita dilatarii arterei in 90-95% din cazuri.

Angioplastia consta in dilatarea cu balon a arterei coronare la nivelul stenozei cu sau fara implantare destent coronarian (mica proteza vasculara care va mentine artera coronara dilatata). Odata efectuata angiplastia coronara fluxul de sange la nivelul arterei este restabilit la normal si astfel muschiul inimii este bine vascularizat. Procedura are succes imediat cu reusita dilatarii arterei in 90-95% din cazuri.

Angiografie Trunchi Supraaortic

De ce se efectuaza angiografia?

Angiografia studiaza arterele  inimii in scopul de a:

 • Depista eventualele anomalii de circulatie sangvina la acest nivel datorate unor stenoze (ingustari) la nivelul arterelor supraaortice
 • Interveni pentru a dilata la nivelul arterelor supraaortice afectate  daca extista o stenoza sau obstructie

Aceasta investigatie este indicata cand se suspecteaza prezenta unui infarct de miocard sau angina pectorala

Angiografia Trunchiului supraaortic descopera:

 • Un obstacol in calea curgerii normale a sangelui la nivelularterelor  trunchiului supraaortic: o ingustare (stenoza ) sau un cheag de sange (embol)
 • Precizeaza numarul, localizarea si severitatea leziunilor

Ce este angiografia de trunchi supraaortic?

Aceasta investigatie utilizeaza razele X si un produs de contrast pe baza de iod. Principiul sau este de a oferi unui medic cardiolog posibilitatea de a vizualiza arterele ce formeaza trunchiul supraaortic  prin opacifierea lui cu o substanta de contrast.

Un cateter este introdus inauntrul vaselor de sange (aretra femurala) si deplasat pana in apropierea inimii unde este injectata substanta de contrast care se amesteca cu sangele : astfel sistemul de vascularizare a inimii devine vizibil (pe clisee radiologice datorita proprietatilor radio opace ale iodului).

 

Angiografie Trunchi Subaortic

Angiografia trunchiului subaortic descopera:

 • Un obstacol in calea curgerii normale a sangelui la nivelul trunchiului subaortic: o ingustare (stenoza ) sau un cheag de sange (embol)
 • Precizeaza numarul, localizarea si severitatea leziunilor

Ce este angiografia de trunchi subaortic?

Aceasta investigatie utilizeaza razele X si un produs de contrast pe baza de iod. Principiul sau este de a oferi unui medic cardiolog posibilitatea de a vizualiza trunchiul subaortic  prin opacifierea lui cu o substanta de contrast.

Un cateter este introdus inauntrul vaselor de sange (aretra femurala) si deplasat pana in apropierea inimii unde este injectata substanta de contrast care se amesteca cu sangele : astfel sistemul de vascularizare a inimii devine vizibil (pe clisee radiologice datorita proprietatilor radio opace ale iodului).

Cum se deruleaza angiografia de trunchi subaortic?

Un medic cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala efectueaza investigatia. In timpul explorarii pacientul este intins pe spate. Se inregistreaza permanent ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Examenul se deruleaza in conditii sterile si sub anestezie locala. Cardiologul incepe prin a dezinfecta pielea la radacina coapsei si a efectua anestezia locala. Dupa ce zona este anesteriaza se introduce un cateter in artera femurala. Acest cateter este ulterior deplasat pana la nivelul trunchiului subaortic. Tot examenul se petrece sub control vizual pe un ecran. Ulterior se introduce substanta de contrast si astfel reteaua vasculara a inimii este vizulizata pe ecran.