Servicii Dermatologie – venerologie

Dermatologia este o ramură a medicinei care se ocupă de piele şi bolile sale.
Dermatologia urmăreşte explicarea, diagnosticarea, tratarea bolilor de piele necontagioase şi contagioase (infecţioase). Dermatologia acoperă şi domeniul bolilor venerice (care se transmit pe cale sexuală).

Un dermatolog are grijă atât de bolile pielii, în sensul cel mai larg, cât şi de unele probleme estetice ale pielii, scalpului, părului şi unghiilor. Pielea este un organ viu care constituie învelişul corpului. Funcţia pielii este de a asigura o protecţie împotriva agenţilor chimici şi fizici, întărită prin acţiunea keratinei şi a melaninei. Ea joacă un rol senzorial mulţumită receptorilor nervoşi microscopici, sensibili la pipăit, durere şi temperatură. Pielea mai intervine şi în termoreglare (menţinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate şi prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de căldură. Din  structura pielii  fac parte şi numeroase glande:  sudoripare – secretă sudoarea; sebacee – secretă sebumul sau grăsimea pielii ce formează o peliculă protectoare la suprafaţa pielii şi părului.

Vă oferim următoarele servicii:
Consultații de specialitate
Dermatoscopie
Excizii chirurgicale
Avulsie unghie

Dermatoscopia sau microscopia de suprafață (sau dermoscopia sau epimicroscopia) este o metodă rapidă și neinvazivă de diagnosticare în vivo a leziunilor pigmentare ale pielii. Această metodă nedureroasă de examinare a pielii se realizează cu ajutorul unui aparat ce poartă numele dermatoscop, evaluându-se în vivo culorile și microstructurile epidermului, a jonctiunii dermo-epidermice și a dermului superficial. Aceste elemente au corelație clară cu cele histopatologice .

Principiul de funcționare al acestor aparate constă în scăderea reflexiei aerului în stratul cornos (fie cu ajutorul unui lichid de imersie, fie cu lumina polarizată) și mărirea, de obicei  de 10 ori a imaginii obținute. Astfel este posibilă vizualizarea nu numai a suprafeței pielii ci și a structurilor ceva mai profunde.

Prin detaliile pe care le oferă, dermatoscopia este folosită în investigarea :
• nervilor benigni sau atipici,
• melanoamelor ,
• carcinoamelor bazocelulare,
• dermatofibroamelor,
• keratozelor seboreice (senile sau ale varstnicului),
• tumorilor vasculare
• și mai rar a unor afectiuni ale părului și scalpului (diferite tipuri de alopecii, sindroame genetice)

Avulsia chirurgicală a unghiei poate fi parțială sau totală; se efectuează o anestezie locală puțin dureroasă, începând de la baza degetului a cărei unghie urmează să fie scoasă; din acest moment, pacientul nu mai simte nimic; se indepărtează partea de lamă unghială încărnată sau toată lama, dacă situația o cere și se îngustează prin cauterizare rădăcina (matricea) unghiei pentru ca noua unghie care crește să fie mai îngustă și să nu se mai încărneze; în acest fel, se evită numeroasele recidive care apar după alte tipuri de intervenție;  se pansează, urmând ca a doua zi pacientul să se prezinte la control, schimbarea pansamentului și eventual formolizarea matricei pentru siguranța distructiei acesteia; ulterior, pansamentele se pot face la domiciliu, zilnic după baie de picior în apă călduță cu ceai de mușețel și aplicare de creme antibiotice și proepitelizante (dermazin, ba-neocin, fucidin).

Consultațiile sunt oferite de:

dr. Marian Filip
Dr. Marian FILIP
Medic Specialist Dermato-Venerologie